Koorts - Foto door: olga.palma

Wanneer heb ik koorts?

Koorts doet zich voor wanneer het immuunsysteem het lichaam probeert te beschermen tegen ziektekiemen als virussen of bacteriën. Het is dan ook een bekend symptoom van onder andere de griep en vrijwel alle soorten ontstekingen. Door zichzelf op te warmen tracht het lichaam de ziektekiemen te doden. Deze kunnen namelijk in de meeste gevallen niet goed functioneren in een temperatuur van boven de 37 graden Celsius. Bij een temperatuur van 40 graden Celsius of hoger kan het menselijk lichaam echter ook niet meer goed functioneren. Let dus erg goed op wanneer een koorts dusdanig hoog oploopt en raadpleeg zo snel mogelijk een arts. In het bijzonder bij jonge kinderen of hoogbejaarden kan een dusdanig hoge koorts levensbedreigend zijn.

De daadwerkelijke lichaamstemperatuur kan het beste rectaal gemeten worden met een thermometer. Ook wordt de technologie om via het oor te meten steeds beter ontwikkeld. Dit mag tegenwoordig dan ook als een erg betrouwbare meetmethode worden beschouwd. Minder betrouwbaar is het oraal meten met een thermometer en allerminst betrouwbaar is het meten onder de oksel. Met name deze laatste methode wordt wegens diens onbetrouwbaarheid sterk afgeraden.

De normale lichaamstemperatuur van een gezond persoon ligt tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius. Over het algemeen is de lichaamstemperatuur ‘s ochtends aan de lage kant en ligt deze ‘s avonds wat hoger. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 37,9 graden Celsius is er sprake van verhoging .

Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 37,9 graden Celsius uitkomt, zonder intensieve inspanning te hebben geleverd, is er sprake van koorts.

Gemaakte zoekopdrachten: wanneer heb je koorts, wanneer heb ik koorts, wanneer heb je ondertemperatuur, 37 9 koorts, ondertemperatuur lichaam, wanneer koorts, waneer heb je koorts, heb ik koorts, wanneer koorts?, wanneer heb je onderkoorts

Geplaatst: 20 oktober 2011, Laatste update: 20 oktober 2011 21:36

;